ODŻYWIANIE - Jesteś tym, co jesz!
Spożywaj co najmniej 4-5 posiłków dziennie:
- pamiętaj, że posiłki powinny być regularne i oparte głównie o produkty niskokaloryczne
- nie najadaj się do syta
- rozkoszuj się smakiem
- nie podjadaj między posiłkami
- spożywaj ostatni posiłek co najmniej dwie godziny przed pójściem spać; twój układ pokarmowy też potrzebuje odpoczynku!
Pij dużo wody:
- Każdy ubytek wody musi być uzupełniany
- Zaleca się spożywanie około 1,5-2 litrów płynów każdego dnia, a łącznie z wodą zawartą w żywności około 3-3,5 litra dziennie
- Wybieraj głównie wodę niegazowaną ponieważ woda gazowana, pomimo tego że gasi pragnienie i dzięki zawartości dwutlenku węgla daje uczucie orzeźwienie, niekorzystnie wpływa na żołądek, drażni jego śluzówkę i powoduje wzdęcia
- Wodę możesz zastępować również herbatkami ziołowymi i niesłodzonymi sokami owocowymi
- Twoje ciało składa się w około 60% głównie z wody, dbaj o codzienne uzupełnianie płynów ponieważ wraz z wiekiem udział wody w organizmie kobiety może z wiekiem spaść nawet do 50%
- Istotne jest w jaki sposób pijesz wodę; pij powoli, w niewielkich ilościach jednorazowo
Ciekawostki:
- 22 marca każdego roku przypada termin obchodów Światowego Dnia Wody
- Źródła Waikoropupu w pobliżu Nelson zawierają najczystszą wodę źródlaną na świecie. Ich wydajność to 2.160.000 litrów wody na dobę
Ogranicz spożywanie białej mąki:
- Biała mąka jest pozbawiona jakichkolwiek wartości; nie zawiera wartościowych warstw ziarna tylko jest sproszkowanym bielmem a to co najlepsze zostaje usunięte; tylko ciemna mąka zawiera bogatą w sole mineralne i witaminy łuskę oraz warstwę aleurową
- Białe pieczywo oraz inne wyroby z białej mąki jakie jak: ciastka czy herbatniki są źródłem praktycznie tylko kalorii (cukrów) i wysokiego indeksu glikemicznego
- Spożywaj produkty z pełnego ziarna: brązowy ryż, pełnoziarnisty chleb razowy, mąkę razową
Ciekawostki:
- Pieczywo czerstwe jest zdrowsze od pieczywa świeżego !Można też je odświeżyć wkładając na kilka minut do lekko nagrzanego piekarnika lub kuchenki mikrofalowej
- W Katalonii upieczono największy chleb świata. Ważył 1 tonę i był długi na 74 metry. Po zmierzeniu i zważeniu został zjedzony przez 6 tysięcy osób
Ogranicz spożywanie kawy i herbaty:
- Kawa w umiarkowanych ilościach pobudza i poprawa nastrój, nawet polepsza pamięć krótkotrwałą i chwilowo podwyższa poziom IQ
- Nadmierne spożycie kawy powoduje tzw. „zdenerwowanie kofeinowe” przejawiające się drażliwością i niepokojem
- Picie kawy powoduje wypłukiwanie magnezu z organizmu
- Wybieraj zamiast herbaty czarnej zieloną, której pozytywny wpływ na organizm jest nie do przecenienia – wspomaga odchudzanie, powstrzymuje rozwój nowotworów, można odnaleźć w niej całe bogactwo antyoksydantów
- Biała herbata zwana jest eliksirem młodości!
Ciekawostki:
- Jednym z najbardziej wyjątkowych gatunków kawy jest kawa luwak (kopi luwak). Jest to najdroższa kawa świata a jej kilogram kosztuje 3,6–4 tys. zł. Ziarna wydobywa się z odchodów indonezyjskiego łaskuna muzanga (Paradoxurus hermaphroditus) , który zjada tylko najlepsze owoce kawy. Po częściowym nadtrawieniu w żołądku zwierzęcia kawa traci gorzki smak i zyskuje lepszy aromat. Po wyprażeniu trafia głównie na stoły Kalifornijczyków :-)
Spożywaj zdrowe tłuszcze:
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej z pestek dyni, olej z pestek winogron, olej lniany to produkty niezastąpione w twoim jadłospisie
- Oliwa z oliwek Przez Homera była nazywana „złotym płynem”; używana była do namaszczania, jako kosmetyk, ale również w codziennej kuchni, jako źródło tłuszczu i energii
- Oliwa z oliwek nie zawiera soli! Jest bogatym źródłem witaminy A, E, D, zapobiega tworszeniu się wolnych rodników, reguluje procesy trawienia i spowalnia procesy starzenia
- Spożywaj tylko niskotłuszczowe produkty tj. chude mięso, ryby czy warzywa
Ciekawostki:
- Oliwki należą do owoców wyjątkowo wysokokalorycznych, 100g zawiera ok. 150 kcal
- Świeże oliwki, zaraz po zbiorze nie nadają się do jedzenia, mają gorzki smak, dlatego moczy się je ok.2-3 miesięcy w wodzie z dodatkiem sody kaustycznej a następnie roztworu soli z przyprawami
Jedz dużo warzyw i owoców:
- Owoce i warzywa są niezastąpionym źródłem witamin, błonnika, składników mineralnych oraz antyoksydantów
- Jedz warzywa i owoce pięć razy dziennie bez względu na to czy się odchudzasz czy nie
- Owce i warzywa są niskokaloryczne i ułatwiają trawienie
- Pamiętaj o różnorodności spożywanych owoców i warzyw
- Nie gotuj warzyw zbyt długo bo stracą swoje wartości odżywcze
- Surowe warzywa i owoce są doskonałą przegryzką!
- Unikaj spożywania roślin zbieranych poza ich okresem wegetacyjnym tzw. nowalijek
Unikaj soli:
- Sól w zalecanej ilości jest nam niezbędna do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej i regulacji gospodarki wodnej
- Sól w większych ilościach powoduje zatrzymanie wodę w organizmie co może prowadzić do nieprawidłowej pracy nerek
- Przyprawiaj potrawy ziołami zamiast solą
- Duża zawartość soli występuje w takich produktach jak: chipsy, orzeszki solone, paluszki, konserwy, wędzone ryby, zupy w torebkach czy kostki rosołowe
Ciekawostki:
- Wykorzystuje się ją także w lecznictwie - do kąpieli oraz inhalacji, czyli wdychania rozpylonych cząsteczek soli
- Według Kim Johnson, University of Iowa, szczury, które mają niedobór soli nie mają ochoty działań, które normalnie wykonują, jak na przykład picie słodkiej substancji czy naciskanie przycisku który wywołuje w ich mózgach przyjemne uczucia. Naukowcy twierdzą, że ewolucja odegrała ważną rolę w ludzkiej tęsknocie za solą (Żródło Medical News Today, Christian Nordqvist)
Ostrożnie z alkoholem:
- Pij alkohol tylko podczas wyjątkowych okazji i w umiarkowanych ilościach
- Spożywany w rozsądnych ilościach ma pozytywny wpływ na układ krwionośny
- Zbyt często spożywany prowadzi do uzależnienia alkoholowego, poważnych uszkodzeń narządów wewnętrznych (trzustki, wątroby, serca)
- Pamiętaj że granicy pomiędzy pozytywnym a szkodliwym działaniem alkoholu na organizm jest kwestią indywidualną i trudną do określenia; dla niektórych osób już niewielka ilość alkoholu w organizmie powoduje takie stany jak płacz, apatię lub wręcz przeciwnie agresję
Ciekawostki:
- Najmocniejszy alkohol wyprodukował w okresie międzywojennym Estoński Monopol Alkoholowy. Destylowany z ziemniaków alkohol miał moc 98 procent.
- W grudniu 1985 roku na aukcji w domu aukcyjnym "Christie" w Londynie za butelkę wina "Chateau Lafite", rocznik 1787, zapłacono 157 000 dolarów. Była to najcenniejsza butelka wina. W 1986 r. korek wpadł do środka butelki, psując wino.
Ogranicz spożycie cukru i jego pochodnych:
- Podobnie jak mąką cukier trzcinowy lub wytwarzany z buraka jest produktem rafinowanym czyli pozbawionym jakiejkolwiek wartości odżywczej, produktem chemicznym
- Cukier tłumi działanie układu odpornościowego i z łatwością może stać się przyczyną cukrzycy, jest głównym czynnikiem prowokującym kandydozę
- Aspartan pochodna cukru i nagminnie stosowany słodzik w kawach rozpuszczalnych, cappuccino, oranżadach, jest też dodawany do coca-coli i kilku innych napojów może prowadzić do silnych wahań nastroju; jest substancją silnie rakotwórczą!
- W zastępstwie zwykłego cukru używaj naturalnego miodu zawierającego wiele substancji czynnych biologicznie lub fruktozy
Ciekawostki:
- W grobowcach faraonów znajdowano miód nadający się do spożycia
- Aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoła musi przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach
Spożywaj ryby co najmniej raz w tygodniu:
- Ryby są łatwo strawne i zawierają wiele składników mineralnych i witamin, przede wszystkim z grupy A, D i B (B1, B2, B6, PP, B12) oraz dużo korzystnych dla zdrowia tzw. wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Są to tzw. dobre tłuszcze - w odróżnieniu od złych, w które obfituje czerwone mięso
- Wybieraj ryby morskie ponieważ zawierają dużo jodu, co jest istotne w Polsce, gdzie większość osób, szczególnie na południu kraju, cierpi na niedobory tego pierwiastka grożące powiększeniem tarczycy
Ciekawostki:
- Rybi tłuszcz to najlepsza profilaktyka chorób serca
- Osoby, które w dzieciństwie jadły dużo ryb, są mniej agresywne, o 64 proc.