ODŻYWIANIE - Jesteś tym, co jesz!






Spożywaj co najmniej 4-5 posiłków dziennie:

  • pamiętaj, że posiłki powinny być regularne i oparte głównie o produkty niskokaloryczne
  • nie najadaj się do syta
  • rozkoszuj się smakiem
  • nie podjadaj między posiłkami
  • spożywaj ostatni posiłek co najmniej dwie godziny przed pójściem spać; twój układ pokarmowy też potrzebuje odpoczynku!


Pij dużo wody:

  • Każdy ubytek wody musi być uzupełniany
  • Zaleca się spożywanie około 1,5-2 litrów płynów każdego dnia, a łącznie z wodą zawartą w żywności około 3-3,5 litra dziennie
  • Wybieraj głównie wodę niegazowaną ponieważ woda gazowana, pomimo tego że gasi pragnienie i dzięki zawartości dwutlenku węgla daje uczucie orzeźwienie, niekorzystnie wpływa na żołądek, drażni jego śluzówkę i powoduje wzdęcia
  • Wodę możesz zastępować również herbatkami ziołowymi i niesłodzonymi sokami owocowymi
  • Twoje ciało składa się w około 60% głównie z wody, dbaj o codzienne uzupełnianie płynów ponieważ wraz z wiekiem udział wody w organizmie kobiety może z wiekiem spaść nawet do 50%
  • Istotne jest w jaki sposób pijesz wodę; pij powoli, w niewielkich ilościach jednorazowo
Ciekawostki:
  • 22 marca każdego roku przypada termin obchodów Światowego Dnia Wody
  • Źródła Waikoropupu w pobliżu Nelson zawierają najczystszą wodę źródlaną na świecie. Ich wydajność to 2.160.000 litrów wody na dobę




Ogranicz spożywanie białej mąki:

  • Biała mąka jest pozbawiona jakichkolwiek wartości; nie zawiera wartościowych warstw ziarna tylko jest sproszkowanym bielmem a to co najlepsze zostaje usunięte; tylko ciemna mąka zawiera bogatą w sole mineralne i witaminy łuskę oraz warstwę aleurową
  • Białe pieczywo oraz inne wyroby z białej mąki jakie jak: ciastka czy herbatniki są źródłem praktycznie tylko kalorii (cukrów) i wysokiego indeksu glikemicznego
  • Spożywaj produkty z pełnego ziarna: brązowy ryż, pełnoziarnisty chleb razowy, mąkę razową
Ciekawostki:
  • Pieczywo czerstwe jest zdrowsze od pieczywa świeżego !Można też je odświeżyć wkładając na kilka minut do lekko nagrzanego piekarnika lub kuchenki mikrofalowej
  • W Katalonii upieczono największy chleb świata. Ważył 1 tonę i był długi na 74 metry. Po zmierzeniu i zważeniu został zjedzony przez 6 tysięcy osób


Ogranicz spożywanie kawy i herbaty:

  • Kawa w umiarkowanych ilościach pobudza i poprawa nastrój, nawet polepsza pamięć krótkotrwałą i chwilowo podwyższa poziom IQ
  • Nadmierne spożycie kawy powoduje tzw. „zdenerwowanie kofeinowe” przejawiające się drażliwością i niepokojem
  • Picie kawy powoduje wypłukiwanie magnezu z organizmu
  • Wybieraj zamiast herbaty czarnej zieloną, której pozytywny wpływ na organizm jest nie do przecenienia – wspomaga odchudzanie, powstrzymuje rozwój nowotworów, można odnaleźć w niej całe bogactwo antyoksydantów
  • Biała herbata zwana jest eliksirem młodości!
Ciekawostki:
  • Jednym z najbardziej wyjątkowych gatunków kawy jest kawa luwak (kopi luwak). Jest to najdroższa kawa świata a jej kilogram kosztuje 3,6–4 tys. zł. Ziarna wydobywa się z odchodów indonezyjskiego łaskuna muzanga (Paradoxurus hermaphroditus) , który zjada tylko najlepsze owoce kawy. Po częściowym nadtrawieniu w żołądku zwierzęcia kawa traci gorzki smak i zyskuje lepszy aromat. Po wyprażeniu trafia głównie na stoły Kalifornijczyków :-)




Spożywaj zdrowe tłuszcze:

  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej z pestek dyni, olej z pestek winogron, olej lniany to produkty niezastąpione w twoim jadłospisie
  • Oliwa z oliwek Przez Homera była nazywana „złotym płynem”; używana była do namaszczania, jako kosmetyk, ale również w codziennej kuchni, jako źródło tłuszczu i energii
  • Oliwa z oliwek nie zawiera soli! Jest bogatym źródłem witaminy A, E, D, zapobiega tworszeniu się wolnych rodników, reguluje procesy trawienia i spowalnia procesy starzenia
  • Spożywaj tylko niskotłuszczowe produkty tj. chude mięso, ryby czy warzywa
Ciekawostki:
  • Oliwki należą do owoców wyjątkowo wysokokalorycznych, 100g zawiera ok. 150 kcal
  • Świeże oliwki, zaraz po zbiorze nie nadają się do jedzenia, mają gorzki smak, dlatego moczy się je ok.2-3 miesięcy w wodzie z dodatkiem sody kaustycznej a następnie roztworu soli z przyprawami






Jedz dużo warzyw i owoców:

  • Owoce i warzywa są niezastąpionym źródłem witamin, błonnika, składników mineralnych oraz antyoksydantów
  • Jedz warzywa i owoce pięć razy dziennie bez względu na to czy się odchudzasz czy nie
  • Owce i warzywa są niskokaloryczne i ułatwiają trawienie
  • Pamiętaj o różnorodności spożywanych owoców i warzyw
  • Nie gotuj warzyw zbyt długo bo stracą swoje wartości odżywcze
  • Surowe warzywa i owoce są doskonałą przegryzką!
  • Unikaj spożywania roślin zbieranych poza ich okresem wegetacyjnym tzw. nowalijek





Unikaj soli:

  • Sól w zalecanej ilości jest nam niezbędna do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej i regulacji gospodarki wodnej
  • Sól w większych ilościach powoduje zatrzymanie wodę w organizmie co może prowadzić do nieprawidłowej pracy nerek
  • Przyprawiaj potrawy ziołami zamiast solą
  • Duża zawartość soli występuje w takich produktach jak: chipsy, orzeszki solone, paluszki, konserwy, wędzone ryby, zupy w torebkach czy kostki rosołowe
Ciekawostki:
  • Wykorzystuje się ją także w lecznictwie - do kąpieli oraz inhalacji, czyli wdychania rozpylonych cząsteczek soli
  • Według Kim Johnson, University of Iowa, szczury, które mają niedobór soli nie mają ochoty działań, które normalnie wykonują, jak na przykład picie słodkiej substancji czy naciskanie przycisku który wywołuje w ich mózgach przyjemne uczucia. Naukowcy twierdzą, że ewolucja odegrała ważną rolę w ludzkiej tęsknocie za solą (Żródło Medical News Today, Christian Nordqvist)




Ostrożnie z alkoholem:

  • Pij alkohol tylko podczas wyjątkowych okazji i w umiarkowanych ilościach
  • Spożywany w rozsądnych ilościach ma pozytywny wpływ na układ krwionośny
  • Zbyt często spożywany prowadzi do uzależnienia alkoholowego, poważnych uszkodzeń narządów wewnętrznych (trzustki, wątroby, serca)
  • Pamiętaj że granicy pomiędzy pozytywnym a szkodliwym działaniem alkoholu na organizm jest kwestią indywidualną i trudną do określenia; dla niektórych osób już niewielka ilość alkoholu w organizmie powoduje takie stany jak płacz, apatię lub wręcz przeciwnie agresję
Ciekawostki:
  • Najmocniejszy alkohol wyprodukował w okresie międzywojennym Estoński Monopol Alkoholowy. Destylowany z ziemniaków alkohol miał moc 98 procent.
  • W grudniu 1985 roku na aukcji w domu aukcyjnym "Christie" w Londynie za butelkę wina "Chateau Lafite", rocznik 1787, zapłacono 157 000 dolarów. Była to najcenniejsza butelka wina. W 1986 r. korek wpadł do środka butelki, psując wino.


Ogranicz spożycie cukru i jego pochodnych:

  • Podobnie jak mąką cukier trzcinowy lub wytwarzany z buraka jest produktem rafinowanym czyli pozbawionym jakiejkolwiek wartości odżywczej, produktem chemicznym
  • Cukier tłumi działanie układu odpornościowego i z łatwością może stać się przyczyną cukrzycy, jest głównym czynnikiem prowokującym kandydozę
  • Aspartan pochodna cukru i nagminnie stosowany słodzik w kawach rozpuszczalnych, cappuccino, oranżadach, jest też dodawany do coca-coli i kilku innych napojów może prowadzić do silnych wahań nastroju; jest substancją silnie rakotwórczą!
  • W zastępstwie zwykłego cukru używaj naturalnego miodu zawierającego wiele substancji czynnych biologicznie lub fruktozy
Ciekawostki:
  • W grobowcach faraonów znajdowano miód nadający się do spożycia
  • Aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoła musi przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach




Spożywaj ryby co najmniej raz w tygodniu:

  • Ryby są łatwo strawne i zawierają wiele składników mineralnych i witamin, przede wszystkim z grupy A, D i B (B1, B2, B6, PP, B12) oraz dużo korzystnych dla zdrowia tzw. wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Są to tzw. dobre tłuszcze - w odróżnieniu od złych, w które obfituje czerwone mięso
  • Wybieraj ryby morskie ponieważ zawierają dużo jodu, co jest istotne w Polsce, gdzie większość osób, szczególnie na południu kraju, cierpi na niedobory tego pierwiastka grożące powiększeniem tarczycy
Ciekawostki:
  • Rybi tłuszcz to najlepsza profilaktyka chorób serca
  • Osoby, które w dzieciństwie jadły dużo ryb, są mniej agresywne, o 64 proc.